• #
  • #

Lőrincz V. Gabi

Szőnyeg, szövet falikép tervező művész

Kísérletező tervezőként legújabb szőnyegkollekcióimat a szőnyegfestés, másnéven printelés technológiájával, valamint az egyedi vezetőszálas szőnyegszövéssel tervezem, de készítek kézi csomózással, hurkolással és handtafft technológiával is szőnyegeket, faliképeket. Lakástextiljeim főleg jacquard, és kézi szövetek, de printeléssel is tervezek áttetsző vagy sötétítő függönyöket, bútorszövetet.

Padlószőnyeg tervezés

Egyedi darabszőnyegek és raportálható futómintás padlószőnyegek egyaránt megtalálhatóak repertoáromban. A szőnyegprintelés innovatív technológiáját szeretném kihasználni festő vagy grafikus terveim megvalósításában. Mintáim jól hazsnálhatóak irodaházak, konferencia termek padló és falburkolataként egyaránt, de törekszem a lakossági igények felé is nyitni egyedi printelt szőnyegeimmel. A műszál alapú szőnyegpadlók minősítése professzionális, minden középületbe betervezhetőek, de igény szerint lehetőség van gyapjú flór felület nyomtatására is. Több nemzetközileg elismert szőnyeggyártó céggel vagyok kapcsolatban. A tervezés mindig egyedi elképzelések megbeszélése után történik. A kiválasztott tervekről azután próbaminta készül, és annak elfogadása után kezdődik a gyártás. 

Szövött szőnyegek

Kelim szőnyegeket és egyedi vezetőszálas gyapjú szőnyegeket tervezek. Kelim szőnyegeim nagyvonalú mintázatúak, a hagyományos szövés és a modern mintaképzés ötvözetei. A szőnyegek kéziszövéssel készülnek.

Vezetőszálas szövött szőnyegek

Nagy élmény egy tervezőnek ha ipari körülmények között felületstruktúrát, sőt magát a fonalat is megtervezheti. Vezetőszálas szőnyegeim két csoportra bonthatóak. Általam fejlesztett innovatív struktúra, ami filc szalagok és egyedi rojtszerű gyapjúfonal szövésével készül ipari szövőszéken. Ezeknél újabban saját magam által készítem színes filc szalagokat magyarország egyetlen nemezgyárában.  Másik szövött szőnyegem pedig az általam tervezett színes vezetőszálas gyapjúfonalból készül. Nagy kihívás a tervezőnek ipari gyártású technológiákkal egyedi szőnyeget tervezni. Vezetőszálas szőnyegeim Közép-Kelet Európa egyetlen vezetőszálas szőnyeggyártó műhelyében készülnek.

Egyedi szövetek

Tervezek pamut, zsenília és plüss szöveteket, melyek egyedi mintázatúak, bútorszövetként, függönyként, ágyvégekre falpanelekként, szerethető párnákként egyaránt használhatóak. Színes, vidám, stilizált kedves formák, vagy nagyvonaló grafikák jellemzik szöveteimet, mely mintákat printeléssel is le tudom gyártatni akár áttetsző, akár sötétítő függönyként, bútorszövetként.

Még több információ: ITT